Konkordato Nedir?
Türkiye’de 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve ilgili bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 28.Şubat.2018 tarihinde kabul edilmesi ve 15.Mart.2018 tarihinde 30.361 sayılı Resmi Gazetede yayınlanması yürürlüğe girmesi ile birlikte mali yapısı bozulmuş olan şirketlere bir çözüm olarak konkordato başvurusu yapılma imkanı tanınmıştır. Konkordato süreci, elinde olmayan nedenler yüzünden borçlarını ödeyemeyen iyi niyetli borçlular için bir borç ödeme anlaşması yapılarak borçlunun borçlarına vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını bir ödeme takvimi çerçevesinde ödeme imkanı sağlar.
Konkordato Nasıl İlan Edilir?
Borçlarını, vadesi geldiği halde ödeyemeyen ya da zamanında ödeyememe tehlikesi altında olan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için kanun gereği konkordato talep edebilmektedir. İflas talebinde bulunabilme yetkisine sahip her alacaklı, gerekçeli bir dilekçe vererek, borçlu hakkında konkordato işlemlerinin başlamasını sağlayabilir.
Konkordato Sürecinin İşlemesi?
Konkordato talebinde bulunabilmek için izlenilmesi gereken bazı adımlar vardır. Kanunla belirlenen durumlara göre konkordato ön projesi hazırlanması gerekmektedir. Bu proje şirketin borçlarını ödeme projeksiyonu sunulmaktadır.
Konkordato Projesi Nedir Neler İçermelidir?
Yasaya göre; bir konkordato ön projesinde;
Konkordato ve Bağımsız Denetim?
Konkordato Sürecinde konkordatoya konu firma eğer küçük işletme limitlerinin üzerindeyse yani orta ve büyük ölçekli sayılabilecek kuruluşlardan ise hazırladığı ön projenin gerçekleştirilebilir olup olmadığını bir bağımsız denetim şirketine sunmak zorundadır. Bu Bağımsız Denetim Şirketi şirketin ön proje çalışmasında verdiği taahhüt ve bilgilerin uygulanabilirliğini sorgulamak adına konkordato finansal analiz raporu ve dayanakları olarak ifade edilen raporu yazmak durumundadır.
Konkordato İçin Gerekli Finansal Analiz Raporu ve Bağımsız Denetim Şirketi
“Sermaye Piyasası Kurulu veya Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporları ile dayanakları. Şu kadar ki bu şart 3/6/2011 tarihli ve 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 28 inci maddesi kapsamında küçük işletmeler bakımından uygulanmaz.” Yukarıdaki hükümde ifade edildiği üzere konkordatonun gerçekleşebilmesi için konkordato talep eden firmanın bir bağımsız denetim şirketi vasıtasıyla finansal analiz raporu alması zorunluluğu vardır. Bu süreç konkordatoya karar verecek mercilerin konkordato projesinin uygulanabilirlik durumunu daha iyi analiz ederek karar vermesinde yardımcı olmaktadır.
Konkordato Süreci Sonucu
Konkordato başvurusunun gerekli tüm evrak ve belgeler hazır halde tamamlanmasıyla yapılan başvurunun ardından geçici mühlet verilir. Bu mühlet içerisinde firmayı ilgilendiren vadesi gelmiş borç ödemeleri ve haciz işlemleri durdurulur. Sürecin ilerleyen kısımlarında konkordato projesine yeni eklemeler ve çıkarmalar yapılabilir. Bundan sonra da atanacak komiser durumu tetkik ederek süreci izler. Neticede ise mahkeme konkordato durumuna dair kesin kararını verir.